sobota, 30 kwietnia 2011

Tort wegetariański wiosenny

Tort wegetariański wiosenny to kolejny tort wegetariański z tanim i prostym nadzieniem, w skład którego wchodzą m.in. rzodkiewki, ogórek i koperek, czyli taki wiosenny: pachnący świeżością i cieszący oczy kolorami.

Torty kanapkowe  są doskonałym pomysłem na różne uroczystości rodzinne. Smakuje nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Do przełożenia tortów wykorzystujemy wiele produktów, szczególnie  sezonowych. Dekorujemy je kolorowymi owocami i warzywami, a na wiosnę nowalijkami.

Przepis na chlebek:
1 sztuka pieczona w tortownicy 21 cm.

Składniki:
25 g drożdży
4 dl mleka
1,5 szklanki mleka (4 dl)
1 łyżka oleju lub rozpuszczonej margaryny
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
4,5 szklanki mąki (11 dl)

1. Rozkruszyć drożdże w misce.
2. Zagrzać mleko z olejem do 36 stopni. Rozrobić z drożdżami. Dodać sól i cukier.
3. Wyrobić ciasto: ręcznie lub w robocie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
4. Wyrobić szybko i włożyć do tortownicy (zajmuje połowę objętości). Można jeszcze potrzymać ze 20 minut, ale ja najczęściej od razu piekę, bo wszyscy w domu czekają na produkt końcowy.
5. Piec koło 30-40 minut w temperaturze około 200 stopni.
6. Wyjąć, wystudzić i pokroić na 3-4 warstwy, jak zwykły tort. Aha! Jeszcze ważna rzecz: można odkroić twarde części z góry bochenka i z boków.

Nadzienie
3 jajka ugotowane na twardo i posiekane
pęczek posiekanych rzodkiewek
posiekany ogórek
pół papryki czerwonej lub żółtej pokrojonej w drobną kostkę
posiekany koperek (2-3 łyżki)
sól, pieprz
2 dl śmietany 18 proc.2 dl majonezu
1. Połączyć jajka z rzodkiewką, ogórkiem, papryką i koperkiem.
2. Majonez wymieszać ze śmietaną.
3. Połowę majonezu wmieszać w nadzienie, którym przełożyć krążki chleba.
4. Resztą majonezu posmarować wierzch i boki tortu.
5. Udekorować według własnego poczucia estetyki.



Autor tekstu :
Maria Romanowska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz