sobota, 16 kwietnia 2011

Rzeżucha 
Rzeżucha (Cardamine L.) – rodzaj roślin z rodziny kapustowatych. Należy do niego ok. 150 gatunków szeroko rozprzestrzenionych na kuli ziemskiej. Do polskiej flory należy 10 gatunków (nie licząc efemerofitów). Gatunkiem typowym jest rzeżucha łąkowa (Cardamine pratensis L.). Zwyczajowa nazwa "rzeżucha" w języku polskim stosowana jest także w odniesieniu do gatunku z innego rodzaju – pieprzycy siewnej.

Lecznicze walory rzeżuchy wynikające z jej specyficznego składu doceniała od dawien dawna medycyna ludowa. Skiełkowaną roślinkę stosowano jako lek na pasożyty jelit i owrzodzenia skóry, znano jej działanie dezynfekujące na jamę ustną oraz pobudzające na trawienie i apetyt.

Zawiera spore pokłady łatwo przyswajalnego jodu, więc powinni polubić ją osoby z niedoczynnością tarczycy. Zachęcając do siania rzeżuchy pani Elżbieta, technolog żywności z Rzeszowa, wyszczególnia walory odżywcze - zawiera sporo witaminy  C, witamin z grupy B, beta-karotenu, kwasu foliowego, siarki, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, chromu, jodu.


Bazylia


W Indiach bazylia uważana była za roślinę o właściwościach niemal magicznych, miała bowiem chronić przed klątwą. W starożytnym Egipcie pojawiała się w rodowych herbach, a w niektórych częściach Meksyku do dzisiaj noszona jest w portfelach po to, aby przyciągała pieniądze i zapewniła wierność kochanki lub kochanka.
Ponieważ zbliżają się walentynki trzeba dodatkowo wspomnieć, że dawniej we Włoszech bazylia symbolizowała miłość, a jeśli dama wystawiła doniczkę Bazyli w swoim oknie, był to znak, że ciepło przywita mężczyznę,  który stara się o jej względy. Bazylia była również prezentem jaki wręczało się na szczęście posiadaczom nowego domu - niektórzy wierzą, że przynosi szczęście również w biznesie. Liście bazylii posiadają odświeżający, anyżowy aromat i uwielbiają ciepłe promienie wakacyjnego słońca.
Jak poznać świeżą bazylię? Nie kupuj doniczkowej bazylii, jeśli liście są przywiędnięte albo znajdują się na nich czarne ślady.
Jak przechowywać bazylię? Liście świeżej bazylii mogą być zamrażane i przechowywane w tej formie nawet przez kilka tygodni. Innym sposobem przechowywania bazylii jest posypanie listków solą i zanurzenie w słoiku wypełnionym oliwą z oliwek. Taki słoiczek przez długi czas można przechowywać w lodówce, a bazylia nie utraci swoich właściwości. Suszone listki bazylii mają ciemny kolor i można je kupić w każdym sklepie, należy jednak pamiętać, że powinny być szczelnie opakowane i przechowywane w suchym, ciemnym miejscu.
Kulinarne inspiracje: Świeża bazylia uważana jest za idealne zioło uwydatniające smak pomidorów, ale można ją z powodzeniem łączyć także z cukinią, szpinakiem lub bakłażanem. Jeśli gotujemy zupę, bazylię powinniśmy wrzucić do garnka w ostatniej godzinie gotowania, ponieważ wtedy jej aromat najlepiej wydobędzie smak innych składników.
 Autor tekstu :
Maria M.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz