Zastosowanie
- Roślina lecznicza
- Surowiec zielarski: kwiat prawoślazu różowego – Flos Althaeae roseae var. nigra, (Flos Malvae arboreae). Skład chemiczny: Glikozydy (herba cyna, astragalina, izokwertycyna i inne), śluzy, garbnik katechinowy, antocyjany (gł. altainę).
- Działanie: wodne wyciągi (maceraty) z kwiatów stosowane są w nieżytach dróg oddechowych (łagodzą uczucie podrażnienia w gardle) i zapaleniu migdałków; działają osłaniająco na błonę śluzową żołądka. Ponadto pobudzają miesiączkowanie.
- Zbiór i suszenie: do celów leczniczych używa się wyłącznie odmian o bardzo ciemnych, niemal czarnych kwiatach. Mogą być wykorzystywane także odmiany o pełnych kwiatach. Nie wolno zbierać kwiatów z roślin porażonych przez rdzę. Kwiaty zbiera się w sierpniu. przy słonecznej pogodzie i suszy w zacienionym i przewiewnym miejscu.
- Sztuka kulinarna: barwniki pozyskiwane z ciemnych odmian wykorzystuje się do barwienia w przemyśle spożywczym i poprawiania koloru win. Stosowana jest także jako dodatek smakowy do herbatek ziołowych. Malwa ma bardzo delikatny smak i łagodny zapach.
- Roślina ozdobna. Jest pospolicie uprawiana, szczególnie w przydomowych ogródkach.
Uprawa
Jest w pełni mrozoodporna (strefy mrozoodporności 4-10). Wymaga ciepłych, słonecznych, ale osłoniętych stanowisk i dość zasobnych gleb o pH 6-7. Uprawiana jest z nasion, które wysiewa się w czerwcu-lipcu do rozsadnika. Siewki mające 2-3 liście pikuje się i wysadza na zagony. Na stałe miejsce sadzi się rośliny jesienią w rozstawie 30-30 x 50-80 cm. W pierwszym roku tworzy tylko przyziemną rozetę 5-7 klapowych liści. Zakwita w drugim roku. Najlepiej prezentują się przy ścianie domu, przy ogrodzeniach, lub wysadzone grupkami w trawniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz